Insinööritoimisto 2K

Blogi

Rakennuksen energiatodistus lyhyesti

  Mikä on energiatodistus? Energiatodistus on rakennukselle tehtävä todistus, jonka avulla eri rakennusten energiankulutusta voidaan vertailla. Todistuksessa on näkyvissä E-luku, joka perustuu laskennalliseen energiatehokkuuteen. E-luvun avulla rakennukset jaetaan eri luokkiin sen mukaan, miten energiatehokkaita rakennukset ovat. Luokitus on A-G, joista A vastaa kaikkein energiatehokkainta tasoa ja G energiatehokkuudeltaan heikointa tasoa.

Lue lisää...

Pientalon syyshuolto

  On selvää, että vanha rakennus ei ole uusi. On yhtä selvää, että uusi on uutta vain hyvin lyhyen ja rajallisen ajan. Ilman säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa ei yksikään talo selviä käyttöikänsä päästä toiseen ehjänä ja käyttäjälle turvallisena. Kaikkia ongelmia ei aina voi torjua säännöllisilläkään huoltotoimenpiteillä. Vanhan talon rakenteisiin on…

Lue lisää...
puhtaudenhallinta

Kvartsipöly ja pölynhallinta työmaalla

  Vuoden alusta tuli voimaan valtioneuvoston uusi asetus, jossa määriteltiin sitovat raja-arvot 22 uudelle syöpävaaralliselle tekijälle. Näihin sisältyivät mm. kovapuupöly, dieselkäyttöisten koneiden pakokaasut ja kiteinen piidioksidi eli kvartsipöly, jolle voi rakennusalalla helposti altistua esimerkiksi betonin hionta ja -purkutöitä tehtäessä. Kovapuupölyä ja dieselpakokaasuja koskevat raja-arvot astuvat voimaan siirtymäajan kuluttua, mutta kvartsipölyä…

Lue lisää...

Onko (betoni)julkisivu kunnossa?

  Kun elementtirakentaminen lähti rakettimaiseen nousuun 60-luvulla, betoni yleistyi entisestään kerrostalojen julkisivuissa. Kuten kaikki muutkin julkisivumateriaalit, myös betoni on altis sään ja ilmaston rasituksille kesät talvet. Mikään ei kestä ikuisesti ilman huoltoa, ei edes betoni. Mutta miten betoni sitten vaurioituu ja mitä se tarkoittaa korjaamisen kannalta? Miten betoni vaurioituu? Betoni…

Lue lisää...

Muista ryömintätilan tuuletus!

  Näin lumien sulaessa se alkaa olla jälleen ajankohtaista. Nimittäin ryömintätilaisen alapohjan tuuletusluukkujen avaaminen talven jäljiltä. Puhutaan usein ns. kissanluukuista, jotka johtavat talon perusmuurin läpi tuulettuvan alapohjan ryömintätilaan. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa nämä luukut ovat olleet tarpeen mukaan avattavissa ja suljettavissa. Kylmänä vuodenaikana luukut pidetään tyypillisesti suljettuina alapohjan lämmöneristävyyden parantamiseksi. Talvella…

Lue lisää...

Mikä meidän sisäilmaa vaivaa?

Sisäilmassa on aina kemiallisia aineita, joista osa saattaa aiheuttaa terveydellistä haittaa. Esimerkiksi silmien ja ylempien hengitysteiden ärsytystä aiheuttavaa formaldehydiä voi vapautua sisäilmaan vanhoista lastulevyistä, maaleista, liimoista ja tupakoinnista.

Lue lisää...

Talokaupoille mars… tai hetkinen

Kun on vetänyt innokkaasti myyntihousut jalkaan ja lähtee kauppaamaan taloaan, kannattaa muistaa kuntotarkastuksen tilaaminen ennen kaupan solmimista.

Lue lisää...

Kuntoarvio taloyhtiössä

Olipa kerran kuvitteellinen taloyhtiö, jolle on kertynyt hieman ylimääräistä varallisuutta ja hallitus päättää järjestää näille varoille käyttöä. Joku ehdottaa, että tehdään panostus taiteeseen.

Lue lisää...