Insinööritoimisto 2K

Pientalon syyshuolto

 

On selvää, että vanha rakennus ei ole uusi. On yhtä selvää, että uusi on uutta vain hyvin lyhyen ja rajallisen ajan. Ilman säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa ei yksikään talo selviä käyttöikänsä päästä toiseen ehjänä ja käyttäjälle turvallisena.

Kaikkia ongelmia ei aina voi torjua säännöllisilläkään huoltotoimenpiteillä. Vanhan talon rakenteisiin on esimerkiksi voinut syntyä kosteusvaurio ennen salaojajärjestelmän rakentamista. Vaurio ei poistu rakenteesta korjaamatta, vaikka siihen johtanut syy olisikin jo korjattu. Jos koet huonoon sisäilmaan viittaavia oireita tai epäilet kosteus- tai mikrobivauriota rakennuksessa, on syytä ottaa yhteyttä asiantuntijaan ja lähteä selvittämään tilannetta tarkemmin yhdessä ammattilaisen kanssa.

Monet puutteet rakennuksen kunnossa ovatkin kuitenkin onneksi helposti havaittavissa ja kuuluvat omakotitaloasujan vuosittaiselle tarkastuslistalle. Näillä helpoilla kunnossapitotoimilla voit ehkäistä kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien syntymistä:

Vesikaton kunto ja sadevesikourujen puhdistus

Rännien ja sadevesikaivojen ritilöiden puhdistaminen syksyisin ja keväisin. Näin kourut pysyvät hyvässä kunnossa ja sadevedet ohjautuvat esteettä oikeaan paikkaan. Huomioi, ettei sadevesiä saa koskaan johtaa salaojajärjestelmään!

Samalla on hyvä katsastaa katon kunto yleisesti, tarkista erityisesti jiirien ja läpivientien liitokset. Kun käy sateella yläpohjassa, on helppo havaita selkeimmät vuodot, jos sellaisia on.

Salaojien toimivuus ja pihan kallistukset

Salaojien toimivuuden tarkastaminen tarkastuskaivojen kautta vuosittain. Tukkeutuneet salaojat eivät estä pohjaveden pinnan nousua, jolloin kosteus voi päästä nousemaan kapillaarisesti rakenteisiin. Tukkeutuneen salaojan voi havaita mm. siitä, että vedenpinta kaivossa on salaojaputken päätä korkeammalla. Tarkasta myös padotusventtiili sekä pumppauskaivon ja sen hälytysjärjestelmän toimivuus. Mikäli salaojat purkautuvat avo-ojaan, tarkasta putken pää ojan puolelta.

Salaojien lisäksi samalla on hyvä katsoa, että maanpinta on muotoiltu oikein ja se viettää poispäin rakennuksen seinustoilta. Lisäksi esimerkiksi sokkelin viereen tehdyt istutukset pitävät usein sokkelia kosteana. Voimakkaasta kosteusrasituksesta kertovat mm. hilseilevä maali ja kalkkihärme sokkelin pinnalla.

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien maalipinnan ja tiiviyden tarkistaminen. Tarkista ikkunapeltien liitokset ja kallistuksen riittävyys. Suositeltava kaltevuus ikkunan vesipellille on 15-30 astetta eli pellin täytyy kaataa silminnähden reippaasti ulospäin.

Käyttövesiputket

Varmista, etteivät ulkona tai kylmissä tiloissa sijaitsevat vesiputket pääse jäätymään. Vedenkulutuksen säännöllinen seuranta auttaa havaitsemaan mahdollisia putkivuotoja ja päävesihana kannattaa sulkea pidempien poissaolojen ajaksi.

Ilmanvaihtokoneet ja ilmalämpöpumput

Ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto, jonka yhteydessä voidaan puhdistaa kone myös muilta näkyviltä pinnoiltaan. Suodattimiin kertynyt lika saa virtausmäärät muuttumaan ja lisääntyvä alipaine voi alkaa kiskomaan korvausilmaa rakenteista. Lisäksi suodatin itse muuttuu epäpuhtauslähteeksi, minkä seurauksena sisäilma saattaa alkaa maistumaan melko tunkkaiselta. Suodattimet on hyvä vaihtaa esimerkiksi 2 kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Ei pidä unohtaa myöskään ilmalämpöpumppuja, joiden suodattimet on niin ikään puhdistettava säännöllisesti.

 

Tiia Suikkanen, tutkimusinsinööri


Soita 020 734 6222 Lähetä sähköpostia Ota yhteyttä Tutustu palveluihin Lue lisää artikkeleita